Avväpnande svar i säljsituation

2017-10-22, 07:11:54   (skrivet av Lars-Åke Andersson)

Avväpnande och roliga ageranden i avslutförhandlingar.

Att sitta i en förhandling med en kund och diskutera priser kan vara “svettigt”, men ibland kan det vara förlösande och skapa en humoristisk stund där både köpare och säljare plötsligt brister ut i skratt och det uppstår en trevlig stund.

Jag började på Esselte System som datatekniker inom ett område som hette comrecorder.jpg“Computer Output Microfilm” (förkortades till COM). I början på dataåldern fanns inga dataterminaler på lokalkontoren. Om ni kan se alla bankkontor som fanns då (de var ju fler än de är idag), så hade ingen av dem någon dataskärm så de kunde inte se om personen som ville göra ett uttag, verkligen hade pengar på sitt konto. De var tvungna att ringa på telefon till huvudkontoret och fråga. Men vi kom med en maskin som kunde kopplas till stordatorn och ta emot massvis med data och skriva ut det på fotografisk film. Dessa maskiner kallades då COM-recorder och laddades med filmrullar som var stora som toalettrullar. Som framkallades och därefter så skar man upp toalettfilmen i vykortsformat.

microfiche.jpgFilmen skars till microfiche i en skärapparat, typ papperskärare. Sedan kunde man stoppa dessa microfiche i kuvert och skicka per post ut till de olika bankkontoren.

Mikrofilmen har väl försvunnit numer, men finns på bibliotek för de som vill släktforska. Möjligen även på bilverkstäder för sprängskisser och reservdelar till olika bilmodeller.

I vilket fall som helst, så fick jag som tekniker (skulle börja som säljare) papperskarare.jpgfölja med säljchefen på ett kundbesök, där avsikten var att komma till avslut och få en order på ett helt system.

Det var inga billiga system, bara COM-recordern kostade närmare 1 miljon, därtill tillkom framkallningsmaskiner och kopiatorer av dessa microfiche.

Allting såg bra ut, kunden skulle ju investera i en sådan utrustning.

 

Mitt i diskussionen om priserna, så säger en av köparen (dom var 3 personer) att

- Nämen, hur i helvete kan ni ta över 6.000 spänn för en papperskärare?

Då säger min säljchef med en humoristisk blick:

 

- Vi har försökt, men det går inte att ta mer!

Allihop i rummet brast ut i skratt och en paus med kaffedrickande tog vid. Resten var bara formalia.

Självklart fick vi ordern och våra konkurrenter förlorade.

Denna sanna historia påminner mig om en världsberömd bok av den engelske C. Northcote Parkinson och just avsnittet med cykelställsfrågan. Uttrycket härstammar från boken Parkinsons lag av C. Northcote Parkinson, där det finns en beskrivning av ett styrelsemöte där två frågor står på dagordningen: Bygge av ett kärnkraftverk och bygge och målning av ett cykelskjul. Kärnkraftverken klubbas igenom utan diskussion, eftersom frågan är för komplicerad och man antar att de ansvariga vet vad de gör, medan större delen av mötestiden upptas av diskussion kring placering och färgval av cykelskjulet, eftersom alla kan visualisera cykelskjulet. På svenska har det vedertagna begreppet emellertid blivit en fråga om ett cykelställ i stället för om ett cykelskjul.

Skriv en kommentar


Vilken färg har en gran?WDS News admin »